יום שבת, 12 באפריל 2008

הצייר שאינו יהודיה (4)

היום, יום שישי, אחרי הצהריים, הצלחנו לתפוס כמה שעות מנוחה, כאשר הזאטוט נרדם. שכבנו במיטה עם טלוויזיה דולקת, דקות ספורות לפני שינה. הערוץ הנבחר היה ערוץ אחד, שהוא כחמישית מסך הערוצים שאנו קולטים. למי שלא מכיר, נדמה לי שזה ערוץ 11 ב"הוט". אתם יודעים, רשות השידור הישנה והטובה.
כפי שהורגלנו בערוץ הראשון, ולא משנה באיזו תוכנית, התפאורה, המשתתפים, התאורה, הפונטים - כולם לוקים בחוסר עניין משווע, אם כי ברור שהמטרה כאן היא שתשומת הלב של הצופים (כל הארבעה) לא תוסט מהנושא החשוב שלשמו התכנסנו.
ובכן, כנראה במסגרת רצועת תוכניות דת, זכינו לשטוף את העיניים בתוכנית ששמה, אם זכרוני אינו מטעה, "שאלת רב". כיאה לעידן המודרני, לפנינו תוכנית אינטראקטיבית בה הצופים מתקשרים ושואלים שאלה, והמנחה מפנה אותה למומחה שיושב לצידו. עד כאן, תוכנית סטנדרטית שכבר ראינו כמוה רבות. אלא שכאן המומחה הוא רב צעיר, והשאלות הן קושיות כבדות משקל בענייני דת ומצוות. שאלות לדוגמא:
  • השנה חל ליל הסדר במוצ"ש; האם מותר לאכול חמץ בשבת בבוקר?
  • אדם שאינו מסוגל לשתות יין, ואין מישהו שיכול לשתות במקומו, האם הוא יכול במקום זאת לברך על ... (כאן פספסתי מילה)?
  • אדם קטוע יד, האם רשאי להניח תפילין על היד השניה? ואם הוא קטוע שתי ידיים, האם הוא פטור מהנחת תפילין על היד?
  • יהודי שחי בחו"ל נשא לאשה גויה בת המקום. לאחר מכן הוא חזר בתשובה ולארץ, וחשק בריבה כשרה. האם עליו להתגרש? (התשובה, אגב, היא שלפי ההלכה - לא, כי אשתו "היא רק גויה" או משהו כזה).
אכן, שאלות הרות גורל שלבדן ראויות לפוסט. אבל לא הייתי מתעכב על כך אילולא טיעון מעניין של הרב, שבא כתשובה לשאלה שפספסתי. מובן שעבודה לאחר הדלקת נרות שבת אסורה, אפילו על האישה. אבל, אם האישה יודעת טרם ההדלקה כי יש מטלה שעליה לעשות לאחריה, הרי שיכולה היא לומר בעת ההדלקה "מתנה אני", וכך ההדלקה נעשית מותנית (אני משאיר את הפירושים לקוראים). בכל מקרה, אני הייתי בטוח שהמשפט הבא יהיה בסגנון:
"לחלופין, יכול הבעל לומר "באתי לעזרה", שאז יכול הוא לבצע את המטלה במקומה, אלא אם האישה מספיקה לומר קודם "בן-גוריון, כדור-הארץ", שאז היא היא המנצחת".

2 תגובות:

יואב אמר/ה...

המדהימה הזכירה לי שאלה נוספת שנשאלה בתוכנית: משפחה עלתה לקברה של האם בי"ח בכסלו במקום בי"ח בחשוון. הבלבול נבע מהשנה המעוברת. האם יש לבצע תיקון, ואם כן מהו?

אנונימי אמר/ה...

התשובה לשאלה מהתגובה הראשונה היתה, דרך אגב, כי ניתן ואף רצוי לתרום כסף לבית מדרש על מנת שיקראו בשמה של אותה מנוחה פרקי תהילים. היתה, לי לפחות, תחושה כי זו היתה מעין תשובה שמוכנה אצל הרב לכל עת...
וחוץ מזה, תהיתי איך המשפחה יכלה לטעות בגלל שנה מעוברת, כשהעיבור חל באדר ומדובר היה בחשון?